1) Accediu a http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_of_the_day i descarregueu-vos una imatge a resolució completa. Per la imatge seleccionada indiqueu:

guineu
Nom de fitxer: Canis_latrans_(Yosemite,_2009) Format d'imatge: .jpg Mida d'arxiu: 3,09MB Resolució de la imatge: 3000x2000 Autor i llicència de l'obra: Yathin S Krishnappa / 16 Febrer 2009

Observeu que si es tracta d'una imatge JPEG, a la pàgina de commons o al Photoshop pots desplegar les metadades EXIF per veure detalls tècnics sobre la captura de la imatge.


2) Obriu la imatge amb Gimp i Photoshop. Observeu que en el cas de Gimp i Photoshop s'informa de la memòria que consumeix la imatge al costat inferior de la finestra. Quanta memòria consumeix la imatge un cop carregada? Buscant pels menús també trobareu la resolució i el perfil de color utilizats. Quin perfil utilitza la vostra imatge?


Photoshop 17,2 MB Adobe RGB (1998) / GIMP 57,4 MB Adobe RGB (1998)

3) Utilitzeu un dels programes (Gimp) per guardar la imatge en format PNG i l'altre programa (Photoshop) per guardar-la en format TIFF (utilitzeu la compressió "LZW" ). Quin tipus de compressió i transparència suporta cadascun dels formats? Quina mida acaba tenint el fitxer .png i el .tiff? Quins són els formats i les extensions de projecte natives de Gimp i Photoshop?


Photoshop // Compressió: Transparència: LZW 7,40 MB / GIMP 6,80 MB

GIMP // 6,80 MB

4) Utilitzeu algun dels dos programes (el que vulgueu) per obtenir una imatge reescalada que no tingui una amplada superior a 500px (l'alçada serà la que correspongui per tal de mantenir la proporcionalitat). Guardeu la imatge en algun format amb compressió sense pèrdua i mostreu-la a la web que lliureu de tal manera que la pròpia imatge sigui un enllaç a la versió anterior amb la resolució completa. Quina mida té el fitxer imatge reescalat?

guineu_rescalada

5) Ara guardeu la imatge reescalada a 500px d'amplada, en format JPEG utilitzant 4 o 5 nivells de qualitat: des de qualitat màxima a qualitat mínima. Presenteu totes les imatges a la web del lliurament indicant, per cadascuna, la qualitat JPEG seleccionada al fer l'exportació i la mida de l'arxiu obtingut. Quin nivell mínim creieu que podeu utilitzar sense pèrdua aparent de qualitat? Justifiqueu el resultat a la vostra web.

Qualitat: max//70//50//30 Mida: 141KB // 16,2KB // 11,8 KB // 8,65 KB Nivell entre 5 i 7 // Nivell mínim 5 guineu_rescaladamax guineu_rescalada7 guineu_rescalada5 guineu_rescalada3

6) Guardeu una versió redimensionada a 500px de la imatge en format GIF i PNG. Presenteu-les una al costat de l'altra a la web del lliurament indicant format i mida de l'arxiu. Quines diferències aprecieu?

PNG: 207 KB // GIF 78,6 KB Canvia la tonalitat de color al .GIF guineu_rescaladapng guineu_rescaladagif

7) Gimp o Photoshop permeten treballar per defecte amb els formats WebP, JPEG 2000, DICOM? Existeixen complements per donar suport a aquests formats? Expliqueu amb una o dues línies les característiques dels formats anteriors.

Utilitzeu Gimp o Photoshop per demostrar les operacions gràfiques següents, penjant el resultat a la web de lliurament:

Tall d'un bloc rectangular d'imatge. guineu_rectangular Rotació amb un angle concret de 90 graus. guineu_90 Eliminació d'una àrea gràfica rodona deixant-la transparent. guineu_trans Superposició a la imatge de contingut gràfic: un rectangle amb un text dins (el vostre nom!). guineu_text

Utilitzeu Inkscape per crear una imatge vectorial que tingui elements gràfics i algun text.

Foto firefox_svg_edit Quina mida té el fitxer .svg? 981 KB Pot representar-se directament al navegador web d'Explorer o Chrome? SI S'ha d'instal·lar algun pluggin? NO

Utilitzeu Inkscape per vectoritzar una fotografia. Representeu-la a la web del lliurament:

La fotografia original firefox_og El .svg que resulta de vectoritzarla firefox_svg El .png que resulta d'exportar des d'Inkscape l'objecte vectorial firefox_svg_png